top of page

De vanligaste misstagen - Känner du igen dig?

Uppdaterat: 8 apr. 2023

Allt för många företagare, framförallt nystartade, drar sig för att anlita en varumärkesdesigner och gör istället det själva... och eftersom väldigt få har någon form av kunskap av varumärkesdesign eller ens grafisk design, leder detta till att många startar sina verksamheter med en ofullständig och amatörmässig visuell identitet. I detta inlägget listar jag de vanligaste misstagen som görs när företagare "Gör det själva".Att bara ha en logotyp

Ett av de absolut vanligaste misstagen företagare gör när de gör det visuella själva är att de designar en logotyp, ofta i program eller appar såsom Canva, och tror att det räcker. Tro mig när jag säger att det inte räcker. Att inte göra det rätt eller ordentligt från början kommer göra det svårt för dig på lång sikt att få den visuella identiteten att se enhetlig ut.


Dålig kvalitet

Okunskap kring bildstorlekar & filformat leder till dålig kvalitet på det visuella materialet. Termer såsom pixlar, vektor och raster är något de flesta inte förstår sig på vilket är anledningen till varför mångas visuella material ser oprofessionellt ut. Ett annat vanligt misstag som går hand i hand med detta är att bara ha exempelvis sin logotyp i ett enda filformat. När jag levererar logotyper till mina kunder ges de alltid i olika filformat och varianter som passar i olika typer av sammanhang.


Det är inte genomtänkt

Att inte basera det visuella på någon form av strategi eller analys av marknaden/branschen, konkurrenterna, målgruppen etc, är ett vanligt misstag företagare gör. Många förstår inte att det visuella bör ses som en del av företagets generella strategi för att exempelvis öka försäljning, få fler kunder etc. Det visuella kring ett varumärke spelar en stor och viktig del i hur varumärket framstår och uppfattas vilket i sin tur påverkar dess framgång.


Att inte ha koll

Det finns många anledningar till varför det kostar en del att anlita en varumärkesdesigner. En av dessa är att vi ser till att bara använda oss av typsnitt, bilder och element som får användas kommersiellt. Ett misstag många företagare gör är att exempelvis använda bilder och foton med vattenstämpel, använda sig av element i exempelvis Canva som har vattenstämpel, använda typsnitt som enbart får användas för personligt bruk osv. Många läser inte ens licenserna vilket ur ett juridiskt perspektiv, inte är särskilt smart. Att se till att ens varumärkesdesign är legitim är viktigt eftersom det gör att varumärket framstår som professionellt.


Att överskatta sin egen förmåga och underskatta vikten av att anlita en expert

Detta är något jag tror många (inklusive mig själv) gör eftersom vi gärna vill göra allt själva. Kanske för att "spara" pengar eller för att man inte litar på andra. Oavsett är det viktigt att förstå att ingen kan vara bra på allt och att det kan vara väldigt värdefullt att ta hjälp av någon som är expert på något man själv (egentligen) inte kan så mycket om.

 

Är du nystartad eller bara känner att det är dags för en "Re-branding"? Jag kan hjälpa dig med både strategi och utformning av en hel visuell identitet. Boka en konsultation med mig så tar vi reda på hur jag kan hjälpa just dig och ditt varumärke! (Konsultationen är helt kostnadsfri och inte bindande på något sätt).

Comments


bottom of page