top of page

Logotypvarianter - Ett måste för en stark och komplett visuell identitet

Uppdaterat: 10 maj 2023

Logotypvarianter, vad är det? Jo, den frågan ska jag besvara i detta inlägget. Logotypvarianter är precis vad det låter som; olika varianter av din primära logotyp. Att bara ha en logotyp är inte optimalt om du vill garantera att ditt varumärke alltid ser bra ut oavsett format, storlek och sammanhang. Låt oss gå igenom de vanligaste varianterna. Fortsätt läsa!


Logotypvarianter - Varumärkesdesign

Logotypvarianter = Olika varianter som kompletterar din primära logotyp

Primär logotyp

Den primära logotypen är den mest detaljerade logotypen och ofta den med mest information om varumärket. Eftersom den är mest detaljerad och ofta har text i olika storlekar, passar den bäst i sammanhang där den kan visas i stor storlek så att den inte blir svår att tyda.


Sekundär logotyp

Den sekundära logotypen är helt enkelt en sekundär variant av den primära med lite färre detaljer.


Submark

Med brist på en bra översättning väljer jag att använda mig av det engelska ordet. Ett submark är en mycket enkel version av den primära logotypen. Den ska kunna skalas ner och ändå se bra och tydlig ut. Exempelvis, många sociala medier såsom Instagram beskär profilbilden till en kvadrat som sedan visas som en cirkel. Då kan det vara bra att ha en logotypvariant som är simpel och som ser bra ut i liten storlek.


Monogram

Ett monogram kan bestå av en eller flera bokstäver som är en förkortning av varumärkets namn eller dess initialer. Ordet monogram betyder att en bokstav symboliserar ett helt namn. Bokstäverna placeras oftast på ett konstnärligt sätt.


Negativ & positiv variant

En negativ variant innebär att logotypen är vit/ljus och ser bra ut mot mörka bakgrunder. En positiv variant är motsatsen; den ser bra ut mot ljusa bakgrunder. Att ha varje logotyp i olika filformat samt färgvarianter är ett måste för en komplett visuell identitet!Är du nystartad eller är det kanske hög tid för en re-branding? Jag kan hjälpa dig med både utformning av en genomtänkt varumärkesstrategi och en visuell identitet. Använd kontaktformuläret på min hemsida för att boka en kostnadsfri konsultation!

Comentários


bottom of page