top of page

Skapa och sälj digitala produkter - Steg för steg

Uppdaterat: 27 juni 2023

Digitala produkter har blivit allt mer populärt och vanligt på senare tid. Det är ett smidigt sätt att skapa en passiv inkomst på eftersom:

 • Startkostnaderna ofta är minimala.

 • Du skapar en produkt en gång men kan sedan sälja den oändligt många gånger.

 • Det är smidigt för köparen då den slipper betala fraktavgifter och får tillgång till den digitala produkten direkt efter köpet, ofta via nedladdning eller länk.

I detta inlägget delar jag med mig av mina erfarenheter av detta och tips för dig som är intresserad av att skapa och sälja dina egna digitala produkter. Fortsätt läsa!


Digitala produkter

Vad är egentligen en digital produkt?

En digital produkt är enkelt förklarat en produkt som enbart existerar virtuellt. Det är alltså motsatsen till en fysisk produkt som du kan ta på. ”Digitala produkter” är ju ett väldigt brett begrepp så här kommer några exempel på olika typer av digitala produkter:

 • E-böcker

 • Onlinekurser

 • Ljudfiler & musik

 • Mallar av olika slag

 • Illustrationer & annan digital konst

 • Appar och programvaror

 • Foton

1. Välj en digital produkt att sälja

Första steget är ju att välja vilken typ av digital produkt du ska satsa på. Här är några saker du bör ta i åtanke:

 • Det bör vara en produkt som är lämplig för din verksamhet. Med andra ord, något din målgrupp vill ha och förstår.

 • Du ska ju kunna skapa den själv så välj utifrån dina färdigheter. Det ska alltså vara något som inte känns överväldigande eller svårt.

 • Det måste finnas en efterfrågan av produkten och den ska lösa ett eller flera problem din målgrupp har.

2. Välj en lämplig plattform

Nu kommer vi till ett av de (enligt mig) viktigaste stegen; att välja en lämplig plattform. Eftersom detta handlar om att sälja digitala produkter är det viktigt att plattformen du väljer är anpassad för just detta. Du måste exempelvis kunna ladda upp relativt stora filer och köparen ska kunna få tillgång till produkten direkt efter att betalningen har gått igenom. Det finns i stort sett två olika sätt att sälja digitala produkter på:

 • Via en marknadsplats

 • Via en egen hemsida

Vilket sätt du bör välja beror helt på din målgrupp, din produkt och din vision. Vill du nå ut till människor från hela världen eller vill du sälja enbart till svenskar? Kommer du sälja många olika digitala produkter eller några enstaka? Är målet att sälja så mycket som möjligt eller till så rätt personer som möjligt?


Via en marknadsplats

Ett väldigt populärt alternativ för detta är Etsy eftersom där får du ta del av deras redan existerande enorma publik nästintill gratis. Med andra ord kan du komma igång relativt snabbt även om du har 0 följare och 0 kunder. Detta innebär dock inte att du bara kan lägga upp din produkt och så kommer det ramla in försäljningar, utan de flesta som säljer digitala produkter på Etsy måste även använda sociala medier och andra metoder för att driva in trafik till deras shop. Om du väljer att sälja din digitala produkt på Etsy, rekommenderar jag att du börjar med att läsa på om SEO och gör research på konkurrenterna och vad de använder sig av för sökord m.m.


Några nackdelar med Etsy:

 • Eftersom Etsy är en internationell marknadsplats, är konkurrensen väldigt hög och priserna för digitala produkter är generellt väldigt låga vilket gör det svårt att som nybörjare stå ut från mängden och få försäljningar.

 • Trots att det är helt gratis att skapa ett konto och öppna en shop på Etsy, tar de en avgift för varje annons du skapar samt för varje transaktion som görs (när någon köper från din shop).

 • Du äger inte direkt din shop utan Etsy kan när som helst stänga ner den eller begränsa dig (om de exempelvis anser att du har gjort något som bryter mot deras villkor). Detta är relativt vanligt och har resulterat i att många säljare har valt att sälja sina produkter på andra sätt.

Vad jag vet kan man även sälja digitala produkter via Ebay och Amazon men det är inget jag själv har provat.


Via en egen hemsida

Det finns många plattformar som låter dig sälja dina digitala produkter via en ”egen” hemsida. En av dessa är Payhip vilket är vad jag nuläget använder för att sälja mina digitala produkter och jag är supernöjd, både med upplägget och kundtjänsten!


Fördelen med att sälja sina digitala produkter via plattformar såsom Payhip är möjligheten att till stor del få styra över utseendet på sin shop vilket enligt mig är superviktigt!


Om du väljer att sälja dina digitala produkter såhär måste du dock marknadsföra din shop helt själv för att du ska få in trafik och få försäljningar. Därför är det fördelaktigt om du redan har en följarskara när du startar din shop men det är inte ett måste! Man kan givetvis starta från 0 och jobba sig uppåt men det kräver lite extra jobb.


När det kommer till kostnader är det precis som på Etsy, helt gratis att skapa ett konto på Payhip. Dock tar de också en transaktionsavgift men inte mer än vad Etsy tar. Om du dessutom uppgraderar ditt konto på Payhip, så betalar du mindre avgift än de som har ett gratiskonto.


Andra plattformar där du kan sälja dina digitala produkter via en egen hemsida:

 • Gumroad

 • Shopify

 • Sellfy

 • SendOwl

Digital produkt - Canvamallar
3. Skapa din digitala produkt

Anledningen till varför jag valde att spara detta till sist är eftersom hur du utformar din digitala produkt bör anpassas efter plattformen du säljer den via. Alla plattformar har nämligen olika riktlinjer kring bildstorlek, filformat m.m. så därför rekommenderar jag att du väljer plattform innan du skapar dina produkter.


Det är helt upp till dig hur du väljer att skapa din digitala produkt och vad du använder för program. Det är svårt för mig att ge dig rekommendationer eftersom det beror helt på vad för typ av digital produkt du vill skapa och vad du har för startbudget.


Något som är viktigt att tänka på dock, oavsett produkt, är licenser och rättigheter. Använd enbart material som du får lov att använda för kommersiellt bruk så att du inte hamnar i trubbel juridiskt. Detta är framförallt viktigt om du väljer att sälja din produkt på marknadsplatser såsom Etsy eftersom de ofta är väldigt hårda med sådant.

 

Det var allt för denna gången! Har du frågor kring detta inlägget och/eller vill ha hjälp med att börja sälja digitala produkter? Kontakta mig så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig.


Du får ha det så bra så länge! ♡

Comments


bottom of page