top of page

Vad är en varumärkesstrategi?

I detta inlägget går jag kortfattat igenom vad en varumärkesstrategi är och varför det är viktigt att ha en. Många som startar eget företag börjar smått och tenderar att ta på sig allt jobb själv, vilket nästan alltid resulterar i att vissa saker bortprioriteras och/eller blir slarvigt gjorda. En av dessa saker är strategin.


Men måste alla ha en då? Svaret är ja. Oavsett om du säljer tjänster eller fysiska produkter, borde du ha en genomtänkt varumärkesstrategi på plats. Även ifall du själv och ditt eget namn är varumärket.


Eftersom jag är varumärkesdesigner är det givet att jag även hjälper mina kunder med strategin eftersom utan en strategi att basera designen på, blir resultatet bara något som ser snyggt ut men som kanske inte ens är lämpligt för varumärket i fråga. Men detta är inte den enda anledningen till varför du borde ha en varumärkesstrategi. På samma sätt som strategin kan användas för att utforma varumärkesdesignen, spelar strategin en viktig roll i allt annat som rör ditt företag och varumärke.


Se det som att varumärkesstrategin är kärnan i ditt varumärke. Det är den som vägleder dig i besluten du fattar kring allt från inköp/investeringar till marknadsföringen. Dess syfte är att ge dig klarhet kring ditt varumärke så att du lättare kan avgöra i vilken riktning du bör gå.

Vad ska en varumärkesstrategi innehålla då? Den kan givetvis göras hur detaljerad som helst men de mest övergripande sakerna den bör innehålla är:

  • Information om ditt varumärke och ditt erbjudande (det du erbjuder dina kunder).

  • Dina mål och din vision för ditt företag och varumärke.

  • Information om branschen och marknaden. Vad är det som får ditt varumärke och ditt erbjudande att stå ut från mängden?

  • Information om din målgrupp. Vem är de, var håller de till och hur ska du nå ut till dem?


Arbetsbok - Få ordning på din varumärkesstrategi

Att utforma en varumärkesstrategi kan verka som något omständigt och komplicerat men det behöver det inte vara! Delar man upp den i olika ämnen och steg blir det lättare att navigera sig samt att förstå syftet.


För att göra det enkelt för dig att ta fram en varumärkesstrategi, har jag designat en arbetsbok som du på bara några minuter kan ladda ner och skriva ut! Det bästa är att den är helt gratis samt formulerad på ett sätt som även folk som inte är insatta i ämnet ska kunna förstå.Comments


bottom of page