top of page

Vad skiljer en grafisk designer från en varumärkesdesigner och vem ska jag anlita?

Uppdaterat: 14 apr. 2023

De flesta människor idag vet vad en grafisk designer är men inte lika många har koll på vad en varumärkesdesigner är. Det är väldigt vanligt att man blandar ihop dessa eftersom de flesta som sysslar med någon typ av grafisk formgivning ofta kallar sig grafiska designers. Anledningen till varför detta skapar förvirring är för att grafisk design är en otroligt bred term som kan inkludera många olika saker (som kräver helt olika typer av kompetenser). Grafisk design kan i stora drag innefatta allt från varumärkesdesign och förpackningsdesign till illustration och animation. Det har till och med hänt att folk har förväxlat mig (som är varumärkesdesigner) med webbdesigners, vilket visar på hur otroligt mycket förvirring som råder kring de olika yrkestermerna.


Att säga att man är en grafisk designer är lite som att säga att man är en författare; Det säger egentligen inte alls särskilt mycket om vad man gör och kan erbjuda. "Jaha, skriver du romaner? Noveller? ...Eller kanske artiklar? Och vilken genre skriver du inom? Skräck? Fantasy? Självbiografi?" Det är med andra ord väldigt vagt.Skillnaderna (och likheten) mellan en grafisk designer och en varumärkesdesigner

Vad skiljer de två från varandra då? Jo, som tidigare nämt, är grafisk design en väldigt bred term och på grund av detta kan det vara svårt att veta vad någon som kallar sig det har för kompetenser samt om de har något expertområde inom grafisk design. En varumärkesdesigner däremot gör precis vad titeln antyder. Detta är alltså den primära skillnaden mellan de två. En "grafisk designer" kan syssla med lite allt möjligt som faller under termen grafisk design, medan en varumärkesdesigner har valt att nischa sig på ett specifikt område.


Några andra skillnader:

– Grafiska designers kan ofta ta sig an mindre, snabbare och/eller enstaka projekt/uppdrag medan varumärkesdesigners erbjuder mer omfattande tjänster eftersom just varumärkesdesign innefattar allt från strategin kring ett varumärke till det visuella (den visuella identiteten).


– Eftersom varumärkesdesigners har valt att nischa sig på ett specifikt område är de experter på just det. Ingen kan vara bra på allt och ju fler områden man erbjuder tjänster inom, desto mindre tid kan man ägna åt varje, vilket gör det svårt att bli expert på ett specifikt område.


– "Grafisk design" syftar främst på den visuella aspekten kring design, medan varumärkesdesign innefattar både strategiskt arbete + visuell design. Med andra ord, vänder du dig till en grafisk designer för en logotyp kommer du förmodligen få en vars design är baserad på din beskrivning och dina önskemål kring hur den ska se ut. Ber du däremot en varumärkesdesigner att designa en logotyp till dig och inget mer kommer du troligtvis bli rekommenderad att investera i mer än enbart en logotyp.


Likheten mellan de två är kort och gott att varumärkesdesigners nästan alltid är grafiska designers i grunden. Jag exempelvis är utbildad grafisk designer, vilket jag även kallade mig i flera år fram tills jag bestämde mig för att nischa mig i varumärkesdesign. Kompetenserna för grafisk design och varumärkesdesign överlappar alltså i viss mån med varandra vilket nog är vad som skapar all förvirring.


Vem ska man anlita då?

Vem du bör vända dig till beror helt på vad du behöver hjälp med samt omfattningen av det. Det finns många grafiska designers som är otroligt kompetenta på många olika saker men om du är ute efter hjälp med något som rör ditt varumärke, rekommenderar jag starkt att ta hjälp av en varumärkesdesigner.


Oavsett vad du behöver hjälp med bör du alltid titta igenom designerns hemsida, portfolio samt sociala medier innan du bestämmer dig. Alla designers har ju givetvis olika stilar och arbetssätt, även de som jobbar med samma sak/inom samma område.


 

Är du nystartad eller är det kanske hög tid för en re-branding? Jag kan hjälpa dig med både utformning av en genomtänkt varumärkesstrategi och en visuell identitet. Använd kontaktformuläret på min hemsida för att boka en kostnadsfri konsultation!

Comments


bottom of page